top of page

Taraflarca kaza tutanağı düzenlenmesi şartları nelerdir? Kaza tutanağı nasıl indirilir?


Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından hazırlanan boş kaza tutanağı aşağıda sunulmuştur. Ancak bu tutanak sadece maddi hasarlı trafik kazalarında ve taraflar arasında uyuşmazlık yok ise taraflarca doldurulabilir.

kaza_tespit_tutanagi
.pdf
Download PDF • 808KB


Hangi hallerde kaza tutanağı taraflarca tutulamaz?


Aşağıdaki durumlarda taraflarca kaza tutanağı düzenlenmesi çok büyük zararlara yol açacaktır. Bu sebeple aşağıda belirtilen sebeplerden biri mevcut ise bu kaza tutanağı DOLDURULMAYACAKTIR.


Aşağıda sayılan durumlarda 155 veya kaza mahalli Jandarma Bölgesi ise 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermeniz gerekmektedir.


1- Taraflardan biri sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa.

Örneğin kaza yaptınız ancak karşı tarafın sürücü belgesi yok veya yanında değil ise veya motor ehliyeti olmasına rağmen, kamyon kullanıyor ise kaza tutanağının taraflarca tutulmaması gerekir.


2-Sürücülerden birinin yaşı küçük ise alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,

Örneğin yaşı küçük olan bir şahıs araç sürerek kazaya karışmış ise bu şahıs kusursuz olsa bile tutanak taraflarca tutulmayacaktır.

3-Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,

Örneğin Kamu Kurumu olan Belediye aracı ile kazaya karışmış iseniz taraflarca tutanak tutulamaz.


4-Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,

Kazaya karışan araçlar kaldırım, ağaç, trafik lambası gibi kamuya ait bir mala zarar vermiş ise tutanak taraflarca tutulamaz.

5-Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,


6-Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, (Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir)


7-Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

Eğer trafik kazası sonucu ağır olmasa bile bir yaralanma oluşmuş ise taksirle yaralama eylemi oluşmuştur. Suç oluşturan bir eylem bulunduğundan tutanağın taraflarca tutulması çok büyük hak kayıplarına sebep olmaktadır. Kaza anında en ufak yaralanma şüphesi var ise tutanağın mutlaka polis tarafından tutulmasında fayda vardır. Ayrıca gecikmeksizin adli merciden yaralanmaya ilişkin rapor alınmalıdır.


Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır. İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla form kullanılabilir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilir.




İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Bonoyu düzenleyen vekilin yetkisinin bulunmaması

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 04/05/2016 gün, 2015/2941 E. 2016/573 K. Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan son

Kat Mülkiyeti Hukuku

Kat Mülkiyeti

Hukuku

Image by Anirudh Gaur

Tapu iptal ve tescil davaları

520-west-28th-street-z160713-z.jpg

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi nasıl 

düzenlenir?

Image by Anirudh Gaur

Tapu iptal ve tescil davaları

Sayfa başına dön
bottom of page